Beveiligingssystemen: inbraakpreventie

13 september 2017
 Categorieën: Sloten, sleutels & brandkasten, Blog

Delen

De afgelopen tijd is het aantal inbraken toegenomen, zo meldt Metro Nieuws. Eigenlijk is het vrij eenvoudig; het enige wat een inbreker hoeft te doen is een toegang vinden tot een huis, en dan is het gebeurd.  Het vinden van een dergelijke toegang tot het huis gaat in de meeste gevallen vrij gemakkelijk, omdat huizen aan alle kanten ramen en deuren hebben zitten, zij het voor ventilatie of gewoon voor het uitzicht. Als je dergelijke praktijken wilt voorkomen, is het raadzaam om je in te lezen in de verschillende vormen van inbraakpreventie. Van der Aalst Slotenexpert en timmerwerken adviseert graag over veilig wonen.

Toegang beperken

Je kunt de toegang tot je huis beperken door standaard alle ramen en deuren op slot te doen als je niet thuis bent. Deze maatregel ligt erg voor de hand, maar wordt toch vaak vergeten, waardoor het inbrekers wel erg gemakkelijk gemaakt wordt. Een andere, ook veel gebruikte oplossing is het (laten) plaatsen van één of meerdere rolluiken. Wanneer een rolluik het raam afdekt is het voor een inbreker lastiger om het betreffende raam open te breken, omdat het rolluik in de weg hangt. Wanneer het rolluik van minimaal degelijke kwaliteit is, is het niet zomaar stuk te slaan en dus niet gemakkelijk om doorheen te komen. Ook de ramen en deuren zelf kunnen altijd betere bescherming gebruiken. Vele organisaties handelen in deuren die zowel beschermd zijn tegen brand als tegen inbraak. Een dergelijke deur kan makkelijk geplaatst worden, maar toch levert het een gevoel van zekerheid op.

Poging vermijden

Naast inbraakpreventie in de vorm van het afsluiten van je huis, bestaat er nog een vorm van inbraakpreventie. Voordat de inbreker daadwerkelijk probeert om het huis binnen te komen, bepaalt deze eerst (vaak binnen enkele seconden) of het huis een poging waard is. Om er voor te zorgen dat een inbreker niet eens een poging waagt om je huis binnen te dringen, kun je een aantal preventieve maatregelen nemen. Het aanzetten of aan laten van lichten in huis is een goed begin. Wanneer een inbreker ziet dat het huis helemaal donker is van binnen, zal hij de indruk krijgen dat er niemand thuis is. Ook komt het voor dat een inbreker meerdere dagen bij een huis komt kijken, bijvoorbeeld in de vakantie. In gevallen als deze zijn automatische lichtschakelaars aangeraden. Zo lijkt het alsof iemand binnen een licht aan doet, terwijl dit niet het geval is. Het belangrijkste is echter het gebruiken van je verstand; denk altijd goed na voor je weg gaat en schakel eventueel buren of familieleden in om de boel in de gaten te houden. Zo kun je met een gerust hart de deur achter je dichttrekken.